Porodna epiduralna analgezija

Boštjan Lovšin, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Barbara Kosmina, dr. med., specialistka anesteziologinja

Epiduralna analgezija je danes najbolj učinkovit način lajšanja porodnih bolečin. Pri epiduralni analgeziji zdravnik specialist anesteziolog vstavi porodnici v epiduralni prostor ob hrbtenici v ledvenem predelu tanko cevko (epiduralni kateter), skozi katero nato dovaja zdravila za lajšanje porodnih bolečin.

Epiduralni kateter se uvaja v sedečem položaju ali leže na levem boku. Anesteziolog najprej umije kožo, nato s tanko iglico in lokalnim anestetikom omrtvi kožo in podkožje. Nato s posebno iglo poišče epiduralni prostor in skozi votlo iglo uvede kateter. Iglo nato odstrani, kateter pa prilepi na kožo, da ne izpade.

Zdravila se lahko dodaja v določenih časovnih presledkih ali v obliki kontinuirane infuzije s pomočjo črpalke. Zdravila pričnemo dajati v aktivni fazi poroda, to je pri vsaj 2 do 3 cm odprtem materničnem ustju. Zdravila pričnejo učinkovati čez 10 do 20 minut. Med porodom Vas bomo prosili, da v določenih časovnih presledkih ocenite bolečino po lestvici, kar nam bo pomagalo pri dodajanju zdravil.

Potek poroda v epiduralni analgeziji


Ob uspešno izvedeni epiduralni analgeziji poteka porod skoraj brez bolečin. Epiduralna analgezija velja za varen postopek v porodništvu, tako za mater kot za otroka. Bolečino obvladuje področno in je edino sredstvo, ki občutno zmanjša porodne bolečine, pri tem pa je porodnica ves čas budna in sodeluje pri porodu. Kljub lajšanju bolečine pa porodnica običajno čuti pritisk otrokove glavice, ko se pomika po porodni poti, včasih to opisujejo tudi kot pritisk na črevo.

Vsak tak porod skrbno nadzorujemo s kardiotokografijo (CTG – beleženje srčnih utripov ploda), potrebna so sredstva za spodbujanje popadkov, že pred uvedbo epiduralnega katetra pa boste prejeli infuzijo tekočin. Nekaj časa po uvedbi katetra vam bomo pogosteje merili krvni tlak, poleg tega pa stalno spremljali nasičenost krvi s kisikom in včasih tudi EKG. Pri takem porodu je pri porodnici stalno ali občasno prisotnega več medicinskega osebja, zraven je vedno anestezijska sestra ali tehnik, zdravnik anesteziolog je stalno dosegljiv. Nekoliko je omejena možnost gibanja in izbire položaja rojevanja.

Večina raziskav potrjuje, da zaradi epiduralne analgezije ni večjega deleža porodov s carskim rezom kot sicer, lahko pa pride do zastoja poroda ob koncu in s tem vakuumskega poroda.Epiduralna anlgezija ne vpliva bistveno na trajanje prve porodne dobe, lahko pa nekoliko podaljša drugo porodno dobo. Ocene vitalnosti novorojenčkov niso zaradi tega nič slabše.

Kakšni so možni zapleti?


Ob uporabi epiduralne analgezije so možni nekateri zapleti. Najpogostejši neželeni učinek je padec krvnega tlaka pri porodnici. To lahko spremljata tudi slabost in bruhanje. Pogostejše so še prehodne težave z odvajanjem vode, občutek težjih nog ali mravljinčenja v nogah. Zaradi posega lahko pride do bolečine na mestu vboda, manjše podplutbe, občutka gluhosti v predelu blokade, ki traja dlje od načrtovane analgezije. Možni so še nekateri drugi, a zelo redki zapleti.

 

Želela bi epiduralno analgezijo


Če si želite, imate v izolski porodnišnici možnost dobiti epiduralno analgezijo za lajšanje porodnih bolečin. Za poseg potrebujemo Vaše pisno soglasje, ki ga podpišete v anestezijski ambulanti že pred porodom. Več informacij boste dobili na predavanju in pogovoru z anesteziologom in porodničarjem. Predavanja so enkrat mesečno, običajno drugi ponedeljek v mesecu ob 14. uri v sejni sobi v 1. nadstropju SB Izola, datumi so na voljo v šolah za starše, ginekoloških dispanzerjih in v porodnišnici. Za individualni pogovor z anesteziologom potrebujete napotnico ginekologa.