OBVESTILO uporabnikom spletnih storitev Splošne bolnišnice Izola

Spoštovani uporabniki spletnih storitev Splošne bolnišnice Izola,

V petek 8.3.2019 smo bili obveščeni, da naj bi bili preko spletnega iskalnika Google vidni podatki o naših pacientih.

Po takojšnjem temeljitem poizvedovanju bolnišničnih in zunanjih strokovnjakov za informacijsko varnost smo ugotovili, da je prijava vezana na v lanskem letu ukinjeno storitev spletnega naročanja.

Po analizi smo ugotovili, da so v Googlovem iskalniku prisotni zadetki bili povezani z v letu 2018 odpravljeno varnostno ranljivostjo naše spletne strani za storitev spletnega naročanja. V SB Izola smo omenjeno ranljivost spletne strani odpravili nemudoma z varnostno nadgradnjo. Takrat je lahko posameznik ob oddaji naročila za zdravstveno storitev priložil posamezne dokumente. Zaradi takratne ranljivosti našega spletnega naročanja je Googlov iskalnik samodejno naredil t.i. posnetek spletnega mesta (indeks). Skladno s tem smo takrat kot eden izmed ukrepov zahtevali izbris naših podatkov iz Googlovih iskalnih seznamov.

Kljub vsemu so se v Googlovem iskalniku ponovno pojavile nekatere povezave na napotnice in druge dokumente, kjer je Googlov iskalnik vračal zadetke, ki pa so uporabnika obveščale o neobstoječi vsebini. Spletna stran www.sb-izola.si je ob poizkusu odpiranja kateregakoli izmed najdenih zadetkov, vselej vrnila odgovor, da omenjena povezava ni veljavna. Googlov iskalnik je v zadetkih poleg povezav ponudil tudi predogledne sličice iz katerih ni mogoče razbrati izvorne vsebine samega dokumenta.

Dne 8.3.2019 smo ponovno podali zahtevo iskalniku Google, da vse neobstoječe povezave umakne iz svoje spletne strani. Povezave so bile odstranjene v manj kot 24-ih urah, torej v soboto 9.3.2019.

V skladu z zakonodajo smo o omenjenem dogodku ter postopku reševanja sproti obveščali informacijskega pooblaščenca.

Podrobna analiza dogodka je pokazala, da ni prišlo do nobenega uhajanja osebnih ali katerihkoli drugih podatkov iz našega internega bolnišničnega informacijskega sistema.

Za dodatne informacije se lahko obrnete na tajništvo zavoda preko elektronske pošte info@sb-izola.si ali pokličete na tel. št.: 05 6606000

Za nastalo situacijo se opravičujemo in prosimo za razumevanje.

Lepo pozdravljeni!

Splošna bolnišnica Izola