Novosti v uroginekologiji v Splošni bolnišnici Izola

V uroginekološki ambulanti oz. ambulanti za urodinamiko obravnavamo ženske s težavami spodnjega urinarnega trakta, s prolapsom ali brez, ter z njim povezanimi težavami, predvsem različnimi vrstami inkontinence. Prav tako bolnicam svetujemo glede stresne urinske inkontinence, prekomerno aktivnega sečnega mehurja (PASM), self-kateterizacije, terapij medeničnega dna, kontinence, treninga mehurja ter kirurških posegov, ki jih izvajamo zaradi inkontinence in/ali prolapsa.


S sledenjem novostim in izobraževanem na vseh področjih uroginekologije omogočamo našim bolnicam najnovejše metode  kirurškega  in konzervativnega zdravljenja. Ponujamo široko paleto preiskav ter nabor operativnih posegov in diagnostičnih postopkov, ki se opravijo ambulantno in hospitalizacija torej ni potrebna.

Storitve, ki jih zagotavljamo vključujejo:
  • ambulantno diagnostiko in zdravljenje,
  • kontrolne preglede v uroginekološki ambulanti,
  • menjavo pesarjev,
  • trening mehurja in fizioterapija,
  • izobraževanje bolnikovter inovativne pristope k diagnostiki in zdravljenju kot so:
  • video urodinamika (nova diagnostična metoda),
  • kirurško zdravljenje inkontinence (one incision sling, tvt-o, periuretralna bulking sredstva, botox intravesicalno) in prolapsov (vaginalna histerektomija z ali brez adneksov, kolporafia ant in kolpoperineoplastika, Kelly)
  • nove oblike medikamentoznega zdravljenja,
  • zdravljenje prekomerno aktivnega sečnega mehurja z uporabo perkutane stimulacije n. tibialisa (PTNS) - nova terapeutska metoda

Perkutna stimulacija nervusa tibialisa (PTNS)


PTNS je terapevtska metoda za zdravljenje prekomerno aktivnega sečnega mehurja (PASM) refrakternega na konzervativno in medikamentozno zdravljenje. URGENTNI PC STIMULATOR je nevromodulacijski sistem, s katerim stimuliramo nervus Tibialis, ki impulze prenaša do sakralnega pleksusa ter preko eferentnih vlaken do mehurja  in ga reinervira. Nevro trimulacija se uporablja pri zdravljenju tako žensk, kot moških z diagnozo prekomerno aktivnega sečnega mehurja (PASM), pri katerih konzervativno in medikamentozno zdravljenje ni učinkovito.  Metoda je minimalno invazivna, brez možnosti resnih zapletov in stranskih učinkov. Zdravljenje traja 12 tednov in sicer 30 minutna stimulacija 1x tedensko. Izboljšanje simptomov naj bi bilo do 80 %.

Video urodinamika


Video urodinamika je diagnostična metoda za bolnice s težavami spodnjega urinarnega trakta. Gre za kombinacijo urodinamskih preiskav in rentgenskih žarkov, s katero diagnosticiramo spodnji urinarni trakt v fazi polnjenja in v fazi praznjenja mehurja, kar omogoča prikaz dodatne anatomskih sprememb mehurja in sečnice kot so divertikli v mehurju in sečnici, veziko-uretralni refluks in motnje praznjenja mehurja, striktura ali obstrukcija sečnice, vrat mehurja, mobilnost sečnice, veziko-vaginalna fistula, hidronefroza, nevrogene motnje mehurja, disfunkcija detrusorja-sfinkterja (disinergija), katerih pri navadni cistometriji ni mogoče diagnosticirati.

Sabina Verem, dr. med.
specialist ginekologije in porodništva