Za manj amputacij udov

SLOVENIJA, PRIMORSKA > Pobudnik Dneva žil je Evropska organizacija za žile VAS, akcije pa bodo danes po vsej Sloveniji, ko bodo brezplačno na stojnicah opravljali temeljne meritve, pomembne za ugotovitev stanja ožilja.

Akcijo pripravlja Združenje za žilne bolezni Slovenija, spremlja jo plakat BOM, ki opozarja na troje poglavitnih simptomov za obolenja žil - bolečine v mečih, odsotnost pulzov in mrzle ter neprekrvavljene noge.

Na Primorskem meritve opravljajo na štirih stojnicah - v Istri na treh in na eni v Novi Gorici. Koordinator za Južno Primorsko je žilni kirurg iz izolske bolnišnice Mladen Gasparini, za severno Primorsko pa žilni kirurg iz šempetrske bolnišnice Vlado Valeninuzzi.

Stojnice so v izolski bolnišnici (danes od 9. do 14.00 ure), v koprskem zdravstvenem domu (danes od 9. do 14. ure), v nakupovalnem središču Planet TUŠ (danes od 10. do 18. ure) in v novogoriški Qlandiji (danes od 10. do 18. ure).

“Večina Slovencev umre zaradi bolezni srca in ožilja,” pravi Mladen Gasparini. “Pa bi te bolezni lahko omilili in celo preprečili, če bi ljudje bolje poznali dejavnike tveganja.” Zato plakat BOM hkrati ljudi nagovarja k skrbi za zdravje - da prenehajo kaditi, poskrbijo za urejen krvni sladkor, se vsak dan gibajo, shujšajo, redno uživajo predpisana zdravila ...

To bodo zdravniki ljudem svetovali tudi ob tokratnih meritvah na stojnicah in jih ozaveščali o periferni arterijski bolezni nog. Meritve bodo zajemale merjenje gleženjskega indeksa, ki pokaže, ali gre za periferno arterijsko bolezen PAB. S pomočjo naprave izmerijo arterijski tlak na stopalu in na nadlahti. Meritev razkrije, ali ima kdo že PAB in tudi, koliko je njegovo zdravje že ogroženo zaradi srčno-žilnih zapletov. Merili bodo še krvni tlak in sladkor, indeks telesne mase ... Zdravniki bodo vsakemu svetovali tudi glede nadaljnjih nujnih preiskav. “Upamo, da bomo tudi na ta način odkrili in na zdravljenje napotili čim več obolelih in tako prispevali k manjši umrljivosti zaradi srčno-žilnih zapletov ter k manj amputiranim udom,”pravi Gasparini.