“Svit mi je rešil življenje”

KOPER> Podatke o obolevnosti za rakom na tem območju je včeraj (v izteku tedna boja proti raku) predstavil koprski zavod za zdravstveno varstvo (ZZV). Direktor Milan Krek poudarja: “Skrbimo za lastno zdravje, hodimo na redne preglede, upoštevajmo priporočila za zdrav življenjski slog. Poleg zdrave prehrane in gibanja je pomembno zdravo okolje. Skrb je tako razdeljena med posameznika, lokalno okolje, državo in družbo.”

Hvaležen Svitu


Ambasador Svita, Marijan Gospič iz Hrpelj, poudarja, da se je treba odzvati povabilu za preventivni pregled vzorcev blata. “Če me žena ne bi podrezala, ne bi sodeloval,” priznava. Zaradi pozitivnega izvida je moral še na kolonoskopijo v izolsko bolnišnico (SBI), kjer pod vodstvom predstojnika internega oddelka Blaža Bergerja deluje Svitov center za kolonoskopijo - eden najboljših v državi. Gospič pripoveduje: “Najprej se mi je sesul svet. S kolonoskopijo so odkrili štiri polipe, tri rakave v višjih stopnjah razvoja. Če ne bi šel, bi umrl. Hvaležen sem Svitu in ženi, Svit mi je rešil življenje.”


Tudi Obalno društvo za boj proti raku pripravlja jutri popoldne v Kopru strokovno srečanje o raku. Podatke bodo predstaviliJadranka Vrh Jermančič, Blaž Berger, Janja Zver Skomina in Marina Sučić Vuković.


Premagajte strah


Po Bergerjevi oceni bi vsako leto rešili še več življenj, če bi se ljudje bolj odzivali vabilu Svita. Tega raka je vse več, deloma tudi po zaslugi dobrega, zgodnjega diagnosticiranja. “Ob odstranitvi morda še nenevarnih polipov se zmanjša možnost za pojav raka. Med kolonoskopijo odstranjujemo tudi polipe, poseg ni boleč,” pravi. “Premagajte strah, pojdite na pregled. V Sloveniji smo v štirih letih za Svit opravili blizu 13.600 kolonoskopij in raka odkrili pri 741 ljudeh. V SBI smo leta 2009 opravili 81 kolonoskopij, lani 93. V centru delamo štirje zdravniki in šest medicinskih sester.”

Po besedah Žive Žerjal iz ZZV v Sloveniji s Svitom vsako leto odkrijejo več kot 1200 primerov raka, 700 obolelih zaradi tega raka umre. Povprečna udeležba v programu v državi je približno 52-odstotna, na južnem Primorskem le 48,29-odstotna.

Prebivalstvo pa oboleva in umira še za drugimi vrstami raka. Po analizi MarineSučić Vuković iz ZZV se rak najpogosteje pojavlja pri starejših od 65 let, napada pa tudi vse mlajše. Pred štirimi leti je bila obolevnost za rakom v regiji za 2,2 odstotka višja od slovenskega povprečja. Pri moških so najpogostejši rak na pljučih, koži, debelem črevesu in danki ter na prostati, pri ženskah pa rak na dojkah, koži, debelem črevesu in danki ter na materničnem vratu.