"Nočem oteklih in bolečih nog"

Pod zgornjim geslom poteka letošnji dan žil. Na dvajsetih krajih po Sloveniji je Združenje za žilne bolezni pripravilo akcijo osveščanja o boleznih ven.
Z dokaj enostavnimi ukrepi lahko dosežemo to, da se začetne nevšečnosti ne razvijejo v hujše bolezni, opozarjajo strokovnjaki. V Splošni bolnišnici Izola so opravljali preventivne razgovore in preglede ven z ultrazvokom. Težave z venami na nogah lahko bistveno poslabšajo kakovost življenja, pravi dermatovenerologinja Katarina Šmuc Berger:
Če so zares velike, povzročajo tudi vnetje. V majhnem procentu so pa lahko povezane tudi s trombozo.

V Splošni bolnišnici Izola vsako leto opravijo približno 350 posegov. Kirurg Mladen Gasparini:
Pri polovici odrasle populacije najdemo znake kroničnega venskega popuščanja. Ena tretjina ima težave ima težave zaradi tega. Samo pet procentov pa zahteva operativno zdravljenje.

Začne se z občutkom težkih in utrujenih nog, še pojasnjuje Šmuc Bergerjeva:
Velikokrat noge pričnejo postopoma otekati. Značilno je, da preko noči oteklina splahne in se potem preko dneva stopnjuje. Običajno se temu pridružijo tudi vene, ki so razširjene, modrikaste, intenzivno presevajo ali celo izstopajo.

Če težave postanejo nadležne in je prisotna bolečina, je treba k zdravniku, še poziva Gasparini:
Vsem, ki imajo neke znake, ki niso nujno znaki kroničnega venskega popuščanja, svetujemo, da to pokažejo svojemu zdravniku, ki jih bo usmeril k specialistu ali pa bo že sam ukrepal, tako da se bolezen ne poslabša.

Težave z žilami se razvijajo več let, zato jih s skrbjo za telesno težo, z redno hojo, počitkom z nogami navzgor ali morda tesnim povezovanjem lahko tudi uspešno preprečujemo.

https://soundcloud.com/radiokoper/dan-zil